Sample Sidebar Module

This is a sample module published to the sidebar_top position, using the -sidebar module class suffix. There is also a sidebar_bottom position below the menu.

Αρχικη

Το σχολειο μας

Ευρωπαϊκα Προγραμματα

Δρασεις

Τα Τελευταια Νεα

Επικοινωνια

Sample Sidebar Module

This is a sample module published to the sidebar_bottom position, using the -sidebar module class suffix. There is also a sidebar_top position below the search.

Search our Site

Ένα ακόμα πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης έφτασε στο τέλος του. Η ομάδα μας έχοντας για φέτος ως θέμα «Τα βότανα στη ζωή και στην πόλη μας» ανέπτυξε ποικίλες δράσεις και ασχολήθηκε με αρκετές πτυχές του θέματος. Επίσης, ήρθε σε επαφή με φορείς (ΚΠΕ, σχολεία) και ειδικούς πάνω στο θέμα των βοτάνων προκειμένου να εμπλουτίσει τις εμπειρίες των μελών της.
Θεωρούμε ότι οι περισσότεροι από τους στόχους που τέθηκαν στην αρχή του προγράμματος επιτεύχθηκαν καθώς τα μέλη της ομάδας απέκτησαν γνώσεις πάνω στις ιδιότητες, την καλλιέργεια και τη χρήση των βοτάνων, ευαισθητοποιήθηκαν οικολογικά και συνειδητοποίησαν την ανάγκη να δείχνουν σεβασμό και να προστατεύουν το περιβάλλον, εξασκήθηκαν στην εκπόνηση εργασιών, έκαναν φίλους και έμαθαν να δουλεύουν ομαδικά και γενικότερα εμπλούτισαν τις εμπειρίες τους.
Η συμμετοχή των παιδιών ήταν εξαιρετική• έδειξαν προθυμία, ενθουσιασμό, ερευνητικό και ομαδικό πνεύμα. Πολλά από αυτά αφιέρωσαν στο πρόγραμμα κομμάτια του προσωπικού τους χρόνου και - παρά τις πιεστικές υποχρεώσεις τους- υπήρξαν συνεπή.
Για όλους τους παραπάνω λόγους ευχαριστούμε θερμά τα μέλη της ομάδας που είχαμε μια τόσο δημιουργική και ευχάριστη χρονιά στο πρόγραμμα της περιβαλλοντικής μας εκπαίδευσης.

Οι υπεύθυνοι του προγράμματος

Κώστα-Τούσια Αλεξάνδρα

Κάγκας Δημήτρης

herbaceous herbs375Τι καλύτερο για το κλείσιμο της φετινής περιβαλλοντικής αγωγής από το να γευτούμε τους καρπούς των κόπων μας; Αφού, λοιπόν, τρίψαμε την αποξηραμένη λεβάντα, φυτέψαμε μοσχεύματα αρωματικών φυτών και βοτάνων στο σχολικό θερμοκήπιο, μαζέψαμε φύλλα δάφνης από τον σχολικό μας κήπο και τα αποξηράναμε, ήρθε η ώρα να ετοιμάσουμε τα «βοτανοδώρα» μας. Η λεβάντα μπήκε σε πουγκιά οργάντζας για να αρωματίσει και να προφυλάξει από το σκώρο τις ντουλάπες μας. Τα νέα φυτά που δημιουργήθηκαν από τα μοσχεύματα των βοτάνων -χάρη στην αμέριστη βοήθεια του κ. Μητσιάνη Σωτήρη, γεωπόνου του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.- μεταφυτεύτηκαν σε γλαστράκια για να σχηματίσουμε τον προσωπικό μας βοτανόκηπο. Τα αποξηραμένα δαφνόφυλλα τοποθετήθηκαν σε χάρτινα σακουλάκια για να νοστιμίσουν τα φαγητά μας.
Η φύση μάς πρόσφερε απλόχερα τα δώρα της και εμείς -ίσως για πρώτη φορά- είδαμε όλα αυτά τα μικρά βότανα-θαύματα που βρίσκονται γύρω μας (και μέχρι χτες τα προσπερνούσαμε αδιάφορα θεωρώντας τα δεδομένα) να έχουν πρακτική εφαρμογή στην καθημερινότητά μας. Γίναμε, λοιπόν, για λίγο τροφοσυλλέκτες, καταβάλλαμε και μια σχετική προσπάθεια και ... ιδού τα αποτελέσματα!

 

guided tou376rΤα αυτοφυή βότανα της περιοχής της Νάουσας είχαν την τιμητική τους στην εξόρμηση που έκανε η ομάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του γυμνασίου μας στο άλσος του Αγίου Νικολάου. Πολύτιμος καθοδηγητής μας ο πολυπράγμων κ. Νίκος Κύρου που ασχολείται -μεταξύ άλλων- και με τα βότανα αρθογραφώντας σχετικά με αυτά, φωτογραφίζοντάς τα και διατηρώντας και το δικό του σχετικό ιστολόγιο (http://oikokyr.blogspot.com), απόδειξη ότι είναι ιδιαίτερος γνώστης τους.
Στη βόλτα μας, λοιπόν, ανακαλύψαμε αυτοφυή βότανα της περιοχής μας, μάθαμε να αναγνωρίζουμε ορισμένα από αυτά που μέχρι τώρα πιθανόν τα προσπερνούσαμε, πληροφορηθήκαμε ποια είναι τα στοιχεία που χρησιμοποιούμε από αυτά (φύλλα, ρίζα, άνθη, καρποί) και τις ιδιότητές τους, πότε είναι η κατάλληλη εποχή για να συλλέξουμε το καθένα από αυτά, πόσο είναι ασφαλής η χρήση τους και ότι ενδημικά βότανα θα συναντήσουμε σε πιο μεγάλα υψόμετρα στο βουνό μας, στο Βέρμιο.
Κυρίως, όμως, χάρη στην κατατοπιστικότατη ξενάγηση του κ. Κύρου αντιληφθήκαμε ότι, αν και περπατήσαμε σε μια μικρή ακτίνα, η πόλη μας είναι γεμάτη από αυτοφυή βότανα που ευδοκιμούν και σε ποσότητα και σε ποικιλία. Δικαίως, επομένως, ο Ηρόδοτος τοποθετεί τους κήπους του μυθικού βασιλιά Μίδα στη Νάουσα.

Δεν θα ήταν, λοιπόν, υπερβολή να πούμε: Νάουσα, η πόλη των βοτάνων.

 

Vermion Herbs376Μια ενδιαφέρουσα ξενάγηση στο αγρόκτημα της εταιρίας Vermion Herbs είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει η ομάδα της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Τα Βότανα». Οι ιδιοκτήτες του αγροκτήματος κ. Έφη Αδαμίδου και κ. Γιάννης Τζούλας μας ενημέρωσαν με προθυμία για τα καλλιεργούμενα βότανα και τις ιδιότητες των πιο σημαντικών από αυτά, μας έδωσαν πληροφορίες για τη βιοκαλλιέργεια που εφαρμόζουν στο κτήμα τους καθώς και για το ποια βότανα προτιμούν περισσότερο οι καταναλωτές. Τόνισαν την ολοένα και μεγαλύτερη αξιοποίηση των βοτάνων από τις φαρμακοβιομηχανίες για την παρασκευή φαρμάκων και την αυξητική τάση που υπάρχει από την πλευρά του κοινού στη χρήση των βοτάνων. Δεν έκρυψαν ότι η βιολογική καλλιέργεια των βοτάνων απαιτεί πολλή δουλειά και ενέχει μεγάλο ρίσκο καθώς η παραγωγή δεν μπορεί να είναι μεγάλη -όπως στη συμβατική καλλιέργεια- και κινδυνεύει από ασθένειες των φυτών που πρέπει να αντιμετωπιστούν με εναλλακτικούς τρόπους.Τα μέλη της περιβαλλοντικής ομάδας είδαν, άγγιξαν, μύρισαν το μελισσόχορτο, τη ρίγανη, το φασκόμηλο, την αχίλλεια, το θυμάρι, την εχινάκεια, το τσάι του βουνού, τη λουϊζα κ.α. και έφυγαν ενθουσιασμένα από το αγρόκτημα λαμβάνοντας και ως δώρα φιλοξενίας νέα φυτά για να κάνουν τις δικές τους... βοτανικές απόπειρες.

Ευχαριστούμε τους φιλόξενους ιδιοκτήτες που μας κέρδισαν με την αισιοδοξία τους, το χαμόγελο και την προθυμία τους!

herbaceous herbs376Πώς μπορεί ένα ξερό κλαδί να ζωντανέψει ξανά και να μεταμορφωθεί σε μια ενδιαφέρουσα κατασκευή; Την απάντηση έδωσαν τα μέλη της ομάδας «Βότανα», όταν αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν ένα τέτοιο κλαδί ώστε να του δώσουν πάλι πνοή και να το χρησιμοποιήσουν προς όφελος της θεματικής τους. Έτσι κρέμασαν πάνω του με πολύχρωμες κορδέλες αποξηραμένα βότανα μέσα σε τούλια ώστε να μπορεί όποιος επιθυμεί να τα αγγίξει, να τα δει και... κυρίως να τα μυρίσει. Το δεντράκι αμέσως φάνταξε. Επειδή, όμως, δεν είναι όλοι γνώστες των βοτάνων, τα παιδιά φρόντισαν και τοποθέτησαν και ενημερωτικά καρτελάκια στο καθένα από αυτά με την ονομασία του και τις ιδιότητές του. Ετοίμασαν, μάλιστα και έναν έγχρωμο κατάλογο όπου αναγράφονται τα βότανα, οι ιδιότητές τους και τα συνοδεύει και μια φωτογραφία τους ώστε να είναι περισσότερο αναγνωρίσιμα.
Στη συνέχεια έδωσαν στην υπόλοιπη σχολική κοινότητα το σύνθημα:
Κοιτάξτε, αγγίξτε, μυρίστε...

 

 

 

mis kosmidou375Την Τρίτη 19 Μαρτίου 2019, η ομάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Βότανα» είχε την ευκαιρία να φιλοξενήσει την κ. Κοσμίδου Μαρία που ασχολείται ενεργά με τη μελισσοκομία. Η κ. Κοσμίδου μας μετέφερε την εμπειρία της στην παρασκευή κηραλοιφών δείχνοντάς μας με απλό και παραστατικό τρόπο πώς να ετοιμάζουμε τις δικές μας κηραλοιφές με βότανα. Οι κηραλοιφές έχουν ευρεία χρήση στην κοσμετολογία και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την περιποίηση αλλά και τη θεραπεία του δέρματος από σκασίματα, πληγές, εγκαύματα, συγκάματα, μολύνσεις κ.α. πάντα βέβαια ακολουθώντας και τις οδηγίες των ειδικών γιατρών.
Και επειδή ενθουσιαστήκαμε με τη διαδικασία θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας τη συνταγή. Λοιπόν, καλή διάθεση, δημιουργικότητα, πρώτες ύλες και φύγαμε...

 

 


ΣΥΝΤΑΓΗ


Θα χρειαστείτε:


Ένα καμινέτο και αναπτήρα, ένα κουτάλι της σούπας, έναν αναδευτήρα

Ένα μπρίκι

Λίγο νερό

Βαζάκια αποστειρωμένα για να αποθηκεύσετε την κηραλοιφή που θα παραχθεί

Μιά κουταλιά της σούπας αγνή πρόπολη (καλό είναι να την προμηθευτείτε από άτομο που εμπιστεύεστε ώστε να μην περιέχει παραφίνη)

Πέντε κουταλιές της σούπας παρθένο ελαιόλαδο με εκχύλισμα βοτάνων (ό,τι βότανο επιθυμείτε και ανάλογα με το σκοπό χρήσης π.χ. καλέντουλα, σπαθόχορτο, μέντα, λεβάντα)

Μιά σταγόνα βιταμίνη Ε σε υγρή μορφή-λάδι (διαθέτει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και συμβάλλει στη διατήρηση του προϊόντος)


Προαιρετικά μπορείτε να προσθέσετε λίγες σταγόνες από αρωματική ύλη που θέλετε να δώσετε (π.χ. βανίλια, μαστίχα χίου)

Εκτελεση

Ρίξτε στο μπρίκι λίγο νερό και βάλτε το στη φωτιά.

Σε ένα γυάλινο βαζάκι ρίξτε τριμμένη την πρόπολη, το ελαιόλαδο και τη βιταμίνη Ε (ή το άρωμα που θέλετε να δώσετε). Τυλίξτε το βαζάκι με ένα κομμάτι ύφασμα για να μην σπάσει και για να λειτουργήσει σαν σκεύος bain marie και στη συνέχεια τοποθετήστε το στο μπρίκι με το νερό.

Ανακατέψτε το μίγμα μέχρι να λιώσει καλά η πρόπολη και να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Το βγάζετε από το μπρίκι και το ρίχνετε στα αποστειρωμένα βαζάκια αφήνοντάς το να κρυώσει και να στερεοποιηθεί.

Μπορείτε να το αποθηκεύσετε σε δροσερό και σκιερό μέρος με διάρκεια ζωής περίπου μέχρι 6 μήνες.

Να θυμάστε: η αναλογία είναι 1 (πρόπολη) προς 5 (ελαιόλαδο ή άλλο εκχύλισμα βοτάνων της αρεσκείας σας)

Ενημερωτικά, η κ. Κοσμίδου χρησιμοποίησε ως βάση αγνή πρόπολη (1 μέρος) και τα παιδιά της ομάδας επέλεξαν να αναμιχθεί με σπαθόλαδο (ελαιόλαδο με εκχύλισμα υπερικού, σπαθόχορτου) (5 μέρη).

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

Τα παιδιά της περιβαλλοντικής ομάδας του γυμνασίου μας που εκπονούν φέτος το πρόγραμμα «Βότανα» αφού συνέταξαν ένα ερωτηματολόγιο πάνω στα βότανα ανέλαβαν να το διαθέσουν σε ενήλικα κοντινά τους πρόσωπα και να διεξάγουν έρευνα σχετικά με το θέμα αυτό.
Οι ερωτήσεις που τέθηκαν σχετίζονταν με τις γνώσεις των ερωτώμενων προσώπων γύρω από τα βότανα, τις προτιμήσεις τους, τη χρήση που επιλέγουν να κάνουν, τον τρόπο που τα αποκτούν και πολλές άλλες. Το ερωτηματολόγιο μπορείτε να το δείτε στο παρακάτω link.
Τα μέλη της ομάδας συμμετείχαν με προθυμία στην ετοιμασία του ερωτηματολογίου καταθέτοντας τις προτάσεις τους και φάνηκαν ευσυνείδητα στη διάθεση και στη συμπλήρωσή του. Τα παιδιά που ανέλαβαν την επεξεργασία των ερωτηματολογίων και την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έκαναν εξαιρετική δουλειά.
Αξίζει ένα Μπράβο! σε όλους.

Από την έρευνα προέκυψαν πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα που περικλείονται στα εξής:

Όλοι σχεδόν γνωρίζουν τι είναι τα βότανα.

Στο μυαλό των περισσοτέρων στο άκουσμα της λέξης «βότανο» έρχονται η ρίγανη, το τσάι του βουνού και το χαμομήλι.

Η πλειοψηφία χρησιμοποιεί πολύ συχνά βότανα.

Οι περισσότεροι δήλωσαν ότι διαθέτουν στο σπίτι τους βότανα όπως η ρίγανη, η δάφνη, το τσάι του βουνού, ο δυόσμος, ο μαϊντανός, ο βασιλικός κ.α.

Η έρευνα έδειξε ότι τα βότανα που χρησιμοποιούν περισσότερο είναι η ρίγανη, το τσάι του βουνού και ο μαϊντανός.

Η πλειοψηφία των ερωτώμενων προμηθεύεται τα βότανα αγοράζοντάς τα.

Τα βότανα τα χρησιμοποιούν κυρίως στη μαγειρική και για θεραπευτικούς λόγους.

Το σύνολο των ερωτηθέντων γνωρίζει τα οφέλη των βοτάνων που διαθέτει.

Οι γνώσεις τους πάνω στα βότανα προέρχονται κυρίως από τις προηγούμενες γενιές (παππούδες, γονείς) και από το internet και τα βιβλία.

Γνωρίζουν, επίσης, ότι στην περιοχή τους, τη Νάουσα, φύονται το τσάι του βουνού, η ρίγανη και το χαμομήλι.

Οι περισσότεροι χρησιμοποιούν τα βότανα πρωτίστως αποξηραμένα και στη συνέχεια φρέσκα, ενώ μικρότερο ποσοστό τα χρησιμοποιεί ως αλοιφή.

Στα αίτια εξαφάνισης των βοτάνων συγκαταλέγουν το ξερίζωμα και την υπερσυλλογή κυρίως, αλλά και την περιβαλλοντική ρύπανση.

Αναγνωρίζουν, ακόμα, ότι οι τρόποι για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό είναι τα βότανα να συλλέγονται και όχι να ξεριζώνονται καθώς και να προστατεύονται οι περιοχές βλάστησής τους.

Η πλειοψηφία γνωρίζει πότε και πώς γίνεται η συλλογή των βοτάνων και συμφωνεί ότι πρέπει να διατηρούνται για διάστημα 6-12 μηνών, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό τα συντηρεί σε γυάλινο βάζο.

Οι περισσότεροι περιγράφουν την εμπειρία τους με τα βότανα ως «θεραπευτική» και «γευστική».

Τέλος, η πλειοψηφία επιθυμεί να μάθει περισσότερα πράγματα για τα βότανα μέσα από προσωπική έρευνα σε βιβλιογραφία και internet.

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ:

Πατήστε στο παρακάτω Αρχείο Pdf για να δείτε το Ερωτηματολόγιο

pdfΕρωτηματολόγιο.pdf

Πατήστε στο παρακάτω Αρχείο Pdf για να δείτε τα αποτελέσματα του Ερωτηματολογίου

pdfΑποτελέσματα Ερωτηματολογίου

mitsianis2Η Ομάδα Περιβαλλοντικής Αγωγής του 3ου Γυμνασίου Νάουσας επισκέφτηκε το θερμοκήπιο του σχολικού συγκροτήματος στο οποίο συστεγάζεται με άλλα σχολεία και παρακολούθησε την πολύ ενδιαφέρουσα ενημέρωση του κ. Μητσιάνη Σωτήριου, γεωπόνου του ΕΕΕΕΚ Νάουσας.

Ο κ. Μητσιάνης διαφώτισε τους μαθητές και τις μαθήτριες για τα χαρακτηριστικά των βοτάνων και των μυρωδικών, τους παρέθεσε στοιχεία για τα είδη των βοτάνων που καλλιεργούνται περισσότερο τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας και τους εξήγησε τις βασικές διαδικασίες για την επεξεργασία τους (παραγωγή αιθέριου ελαίου, αποξήρανση κ.ά).

 

 

 

 

mitsianis1Στη συνέχεια έδωσε κάποιες βασικές οδηγίες για τη φύτευση και τον πολλαπλασιασμό ορισμένων βοτάνων και εξήγησε στα παιδιά πώς το κάθε περιβάλλον και οι κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν σε αυτό επηρεάζουν την ανάπτυξη αλλά και τις ιδιότητες των καλλιεργούμενων βοτάνων.

Η επίσκεψή μας έκλεισε με την ενεργό συμμετοχή των παιδιών, καθώς το καθένα από αυτά είχε την ευκαιρία να φυτέψει ένα μόσχευμα φυτού ρίγανης, ώστε σε λίγο καιρό να παραχθεί ένα νέο φυτό.

Λατρέψαμε τη διαδικασία και ευχαριστούμε πολύ τον κ. Μητσιάνη για τη μεστή, ενδιαφέρουσα και διαδραστική εμπειρία που μας πρόσφερε!

herbs creation500It’s tea time! ... αναφώνησαν οι μαθητές-μέλη της ομάδας των βοτάνων της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του γυμνασίου μας. Έτσι, οργανώθηκαν, έφεραν τα μείγματα βοτάνων για να παρασκευασθεί το τσάι της προτίμησής τους, κάποιοι πιο πρακτικοί ήρθαν με τα θερμό τους και προέβλεψαν για τη μεσημεριανή λιγούρα και κατιτί το συνοδευτικό. Στη συνάντησή μας αυτή περάσαμε από τη θεωρία στην πράξη• το προηγούμενο διάστημα πήραμε κάποιες σημαντικές πληροφορίες για ορισμένα βασικά βότανα που χρησιμοποιούνται ως αφεψήματα και τώρα είχε έρθει η ώρα να ... γευτούμε και να μυρίσουμε τα προϊόντα της έρευνάς μας.
Αν κρίνουμε από το ότι δεν έμεινε στάλα από τα αφεψήματα και ψίχουλο από τα συνοδευτικά ... μάλλον καλές εντυπώσεις έμειναν!

 

babos500

Την Τρίτη 29/1/2019, η Ομάδα Περιβαλλοντικής Αγωγής του σχολείου μας που εκπονεί φέτος πρόγραμμα με τίτλο «Τα βότανα στη ζωή και την πόλη μας», είχε τη χαρά να παρακολουθήσει την παρουσίαση του κ. Νικ. Μπάμπου, υπευθύνου πρασίνου του δήμου Νάουσας, γεωπόνου και συγγραφέα του βιβλίου «ΑΥΤΟΦΥΗ ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΒΟΤΑΝΑ ΤΟΥ ΒΕΡΜΙΟΥ». Ο κ. Μπάμπος Νίκος ενημέρωσε τους μαθητές της ομάδας για τον πλούτο των βοτάνων που διαθέτει η περιοχή μας, μοιράστηκε το πολύ ενδιαφέρον και όμορφο φωτογραφικό υλικό που διαθέτει από την προσωπική του ενασχόληση με τα βότανα, έδωσε κάποιες βασικές πληροφορίες για τις ιδιότητές τους και ανέδειξε τη σημασία της ορθής χρήσης τους αλλά και της προστασίας των περιοχών που φύονται.
Τον ευχαριστούμε θερμά!