Sample Sidebar Module

This is a sample module published to the sidebar_top position, using the -sidebar module class suffix. There is also a sidebar_bottom position below the menu.

Αρχικη

Το σχολειο μας

Ευρωπαϊκα Προγραμματα

Δρασεις

Τα Τελευταια Νεα

Επικοινωνια

Sample Sidebar Module

This is a sample module published to the sidebar_bottom position, using the -sidebar module class suffix. There is also a sidebar_top position below the search.

Search our Site

Τα παιδιά της περιβαλλοντικής ομάδας του γυμνασίου μας που εκπονούν φέτος το πρόγραμμα «Βότανα» αφού συνέταξαν ένα ερωτηματολόγιο πάνω στα βότανα ανέλαβαν να το διαθέσουν σε ενήλικα κοντινά τους πρόσωπα και να διεξάγουν έρευνα σχετικά με το θέμα αυτό.
Οι ερωτήσεις που τέθηκαν σχετίζονταν με τις γνώσεις των ερωτώμενων προσώπων γύρω από τα βότανα, τις προτιμήσεις τους, τη χρήση που επιλέγουν να κάνουν, τον τρόπο που τα αποκτούν και πολλές άλλες. Το ερωτηματολόγιο μπορείτε να το δείτε στο παρακάτω link.
Τα μέλη της ομάδας συμμετείχαν με προθυμία στην ετοιμασία του ερωτηματολογίου καταθέτοντας τις προτάσεις τους και φάνηκαν ευσυνείδητα στη διάθεση και στη συμπλήρωσή του. Τα παιδιά που ανέλαβαν την επεξεργασία των ερωτηματολογίων και την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έκαναν εξαιρετική δουλειά.
Αξίζει ένα Μπράβο! σε όλους.

Από την έρευνα προέκυψαν πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα που περικλείονται στα εξής:

Όλοι σχεδόν γνωρίζουν τι είναι τα βότανα.

Στο μυαλό των περισσοτέρων στο άκουσμα της λέξης «βότανο» έρχονται η ρίγανη, το τσάι του βουνού και το χαμομήλι.

Η πλειοψηφία χρησιμοποιεί πολύ συχνά βότανα.

Οι περισσότεροι δήλωσαν ότι διαθέτουν στο σπίτι τους βότανα όπως η ρίγανη, η δάφνη, το τσάι του βουνού, ο δυόσμος, ο μαϊντανός, ο βασιλικός κ.α.

Η έρευνα έδειξε ότι τα βότανα που χρησιμοποιούν περισσότερο είναι η ρίγανη, το τσάι του βουνού και ο μαϊντανός.

Η πλειοψηφία των ερωτώμενων προμηθεύεται τα βότανα αγοράζοντάς τα.

Τα βότανα τα χρησιμοποιούν κυρίως στη μαγειρική και για θεραπευτικούς λόγους.

Το σύνολο των ερωτηθέντων γνωρίζει τα οφέλη των βοτάνων που διαθέτει.

Οι γνώσεις τους πάνω στα βότανα προέρχονται κυρίως από τις προηγούμενες γενιές (παππούδες, γονείς) και από το internet και τα βιβλία.

Γνωρίζουν, επίσης, ότι στην περιοχή τους, τη Νάουσα, φύονται το τσάι του βουνού, η ρίγανη και το χαμομήλι.

Οι περισσότεροι χρησιμοποιούν τα βότανα πρωτίστως αποξηραμένα και στη συνέχεια φρέσκα, ενώ μικρότερο ποσοστό τα χρησιμοποιεί ως αλοιφή.

Στα αίτια εξαφάνισης των βοτάνων συγκαταλέγουν το ξερίζωμα και την υπερσυλλογή κυρίως, αλλά και την περιβαλλοντική ρύπανση.

Αναγνωρίζουν, ακόμα, ότι οι τρόποι για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό είναι τα βότανα να συλλέγονται και όχι να ξεριζώνονται καθώς και να προστατεύονται οι περιοχές βλάστησής τους.

Η πλειοψηφία γνωρίζει πότε και πώς γίνεται η συλλογή των βοτάνων και συμφωνεί ότι πρέπει να διατηρούνται για διάστημα 6-12 μηνών, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό τα συντηρεί σε γυάλινο βάζο.

Οι περισσότεροι περιγράφουν την εμπειρία τους με τα βότανα ως «θεραπευτική» και «γευστική».

Τέλος, η πλειοψηφία επιθυμεί να μάθει περισσότερα πράγματα για τα βότανα μέσα από προσωπική έρευνα σε βιβλιογραφία και internet.

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ:

Πατήστε στο παρακάτω Αρχείο Pdf για να δείτε το Ερωτηματολόγιο

pdfΕρωτηματολόγιο.pdf

Πατήστε στο παρακάτω Αρχείο Pdf για να δείτε τα αποτελέσματα του Ερωτηματολογίου

pdfΑποτελέσματα Ερωτηματολογίου